Това каза в интервю за ФрогНюз адвокат Михаил Екимджиев. Ето го

...
Това каза в интервю за ФрогНюз адвокат Михаил Екимджиев. Ето го
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Управляващите извадиха от ръкавите шпи...

Това сподели в изявление за ФрогНюз юрист Михаил Екимджиев.

 

Ето го цялото изявление:

Адвокат Екимджиев, през миналия ден станахме очевидци на. След ГДБОП и ареста на служител на реда, проверяващи влязоха и в ДАНС. Има ли някаква причина тези разкрития да се случват тъкмо в този миг съгласно Вас?

Стана нещо като национална традиция, когато възникне скандал, който е компрометиращ и неуместен за ръководещите, да се включва оня пиар, пропагандна машина, която пуска димна завеса и основава друга осведомителна доминанта. 

През последните години нормалната димка е появяването на следващия съветски разузнавач. Не настоявам, че в тази ситуация не е имало съветски шпиони, които да би трябвало да бъдат разследвани. Общоизвестен е фактът, че и службите, и прокуратурите, и съдилищата ни, както и Конституционния ни съд са бъкани с сътрудници на въздействие и различен вид съветски сътрудници и резиденти. Няма нищо изненадващо, че следващата къртица е открита в ГДБОП, евентуално ще излязат и такива. Някои от тях намерено обявяват проруските си пристрастия и готовността да козируват и да слугуват на Путин. 

Моята теза обаче е, че тази информация се пусна тъкмо в понеделник, откакто събота и неделя излязоха доста мощни изявленията на арбитър Цариградска, Илия Златанов и други, които са. Това се прави тъй като някои от връзките на Мартин Нотариуса и Петьо Еврото наподобява водят към Борислав Сарафов и към неговите политически настойници. 

Всички помним оня диалог, записан от Гешев сред него и Йордан Стоев от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, който обясняваше, че жегата за Гешев и монтирането на Сарафов на това място, идват от “Банкята ”. Моята теза е, че ръководещите извадиха от ръкава на подчинените им служби този шпионски скандал тъкмо в точния момент, с цел да подтиснат неуместните въпроси и съмнения, които към този момент стигаха до политиците.

В медийното пространство се появиха и едни хора, които започнаха да стартират концепцията, че Нотариуса е изцяло незнаен, малък шарлатанин, който просто е ползвал търговски практики по отношение на евентуалните си клиенти, като е парадирал с връзките си с Гешев, Пеевски и така нататък, без да е имал действителни контакти и корупционно въздействие в правосъдната система. Това може би е част от медийната димка, която имаше за цел да омаловажи  ролята на Нотариуса като дилър на “правосъдие ”. Може ли действително да кажете къде се е намирал, на какво равнище в йерархията на тези дилъри на “правосъдие ” и за равнището на неговото покровителстване, за неговия политически чадър?

Излязоха данни, че в продължение на няколко години той е заплашвал най-малко четирима магистрати - двама съдии и двама прокурори, които са известни с имената и лицата си и са потърсили отбрана. Възможно е да има и други, които не са посмели, тъй като в такива случаи се задейства нещо като синдром на обезчестяване - от позор и стеснение, някой да не се намерения, че магистратът самичък е потърсил тези нехигиенични контакти. Много сътрудници евентуално са мълчали в сходни обстановки и не са афиширали натиска, който им е оказан.

Факт е, че четирима настоящи магистрати са излезли с лицата и имената си и са подали сигнали против Мартин Божанов, след което им е назначена защита. Това значи, че тези сигнали не са признати за голословни и случайни. Въпреки това Нотариусът не е задържан, което е индикация, че той има защита освен в съдийските и прокурорските среди, а и по-нагоре при кукловодите в системата.

Представете си в случай че аз или вие си позволим заплашителна имитация против арбитър или прокурор в правосъдно съвещание какво ще се случи. Ние ще бъдем задържани неотложно и незабавно против нас ще стартира следствие. Тук прокуратурата ни заглавичква, че видиш ли от години се е водило следствие против Нотариуса и “аха ” да бъде задържан, само че някой взел че го умъртвил. 

При Петьо Еврото, за който се твърди, че е бил по-едра риба и по-нагоре в йерархията на тези дилъри на правораздаване, няма данни за нито един заплашван магистрат. Той е работил като частен, обществен фонд за подкрепяне на нуждаещи се магистрати по думите на някогашната му брачна половинка Любена, само че закани там няма.

Фактът, че Мартин си е разрешавал закани, значи доста по-голяма убеденост в неговата недостижимост и в чадъра, с който разполага. 

Данните за стотици имотни измами в София са индикация за един доста, доста сериозен финансов запас, с който е разполагал, с цел да си купува този политически чадър. 

Може ли да уточним следствието, което се води против Нотариуса тъкмо какво е било - за проведена незаконна група и търговия с въздействие в правосъдната система, или?

Това следствие, което се води против Нотариуса, доколкото знам, е за обикновена опасност. Това е още едно доказателство, че не е имало воля за следствие на най-тежкото закононарушение - ОПГ за търговия с въздействие.

 

Това може да се изясни единствено с доста мощен политически напън да не бъде разкрита цялата прокорупционна скица за влияние и търговия на въздействие в правосъдната система. За да се очертае по-ясно силуета на заинтригуваните лица, дано да изходим от два обществено известни обстоятелството.

Първият е обвързван с разкритията за “Осемте джуджета ” - схемата на Петьо Еврото с Любена и от другата страна Илия и Явор Златанови. Тази скица за въздействие се развива пред Специализираната прокуратура и Специализирания съд. Втората скица, в която взе участие към този момент и Мартин-Нотариуса с изнудването на Ивайла Бакалова и нейния сътрудник Веселин Денков. Тя също се развива пред профилираните прокуратури и съд.

Сега дано си напомним кой сътвори и безкруполно употребяваше Специализираната прокуратура и Специализирания съд и кой най-яростно се съпротивляваше и се биеше против тяхното закриване. Тук съгласно мен е заровено кучето и тук се крие отговорът на въпроса кои са политическите настойници на схемите с “Осемте джуджета ” и Мартин - Нотариуса.

Кой има интерес от елиминирането и на Петьо Еврото и на Мартин Божанов?

Разбира се, когато става въпрос за такива фамозни фигури, ползите и аргументите за отстраняването им могат да бъдат доста разнообразни, само че аз бих могъл да предложа догадка.

В края на май 2023 година, в разгара на калните войни сред Сарафов и Гешев, Иван Гешев извади фотография на Борислав Сарафов в компанията на Петьо Еврото.

 

Илия Златанов, една от жертвите на прокурорската тайфа на “Осемте джуджета ”, в свои показания пред Антикорупционния фонд изрично декларира, че неведнъж е виждал Борислав Сарафов почтително да чака в будоара на ресторанта “Осемте джуджета ” за среща с очевидно високопоставения по отношение на него Петьо Еврото.

Несъмнено един от хората, които разполага с компрометираща Борислав Сарафов информация е Петьо Еврото. Преди половин година той изчезна безследно. Според някои към този момент е в един по-добър свят. Преди няколко дни го последва Мартин-Нотариуса, за който също излязоха данни, че има връзка с Петьо Еврото и с някогашната му жена Любена, даже тя живее в негов апартамент. 

Това обосновава догатката, че Мартин-Нотариуса, както и Петьо Еврото евентуално е разполагал с компрометираща информация против Борислав Сарафов. 

Логично следва догатката, че с изключение на Борислав Сарафов, заинтригувани от мълчанието на двамата, са неговите политически настойници.

В края на тази верига от разсъждения, дано още веднъж се върнем през юни предходната година, когато безусловно за една седмица беше взета главата на Гешев и там беше инсталиран Борислав Сарафов. Отново се връщам на записа, който беше изработен от Гешев, в който членът на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет Йордан Стоев му изяснява, че в основата на неговото елиминиране стои “Банкята ”. 

Ето за какво можем да предположим, че най-заинтересовани да бъде съхранен Борислав Сарафов като основен прокурор и да бъде избавен от възможни компрометиращи разкрития са неговите политически настойници, които можем да търсим в средите на ГЕРБ и Движение за права и свободи. 

Виждаме по какъв начин цикълът се затваря с това, което започнахме. Хората, които сътвориха Специализираната прокуратура и Специализирания съд в най-голяма степен са имали интерес там да има дилъри като Петьо Еврото и Мартин Нотариуса. 

Сега, когато профилираните съдилища и прокуратури към този момент са закрити, тези дилъри не могат да бъдат толкоз ефикасни, колкото преди благодарение на тези институции-бухалки. Затова може да се заключи, че евентуалната щета от хора като Петьо Еврото и Мартин Нотариуса, с безспорно доста информация и компромати, е по-голяма от към този момент минимализираната изгода от тях поради неналичието на профилираните съд и прокуратура.

 

Това обуславя и интереса те да бъдат отстранени. Разбира се, както подчертах това е единствено съмнение, което надали някой ще проверява, най-малко до момента в който Сарафов е основен прокурор. Макар че профилираните съдилища и прокуратура ги няма, същите тези прокурори и съдии, които бяха там и евентуално са били обект и на покваряване, и на напън от тези дилъри, не престават да правораздават. 

 

За да се случи същинска правосъдна промяна, няма да задоволителни тези промени в Конституцията, които по постепенен път да дадат положителни резултати след 10-15 год. Нищо положително няма да се случи до момента в който същите тези корумпирани членове на частния клуб на Мартин-Нотариуса „ SS club “ са в съда и прокуратурата. Същите тези прокурори и съдии би трябвало да бъдат подложени на проби за преданост и на реподбор. В противоположен случай още веднъж магистрати може да бъдат изнудвани и държани според от наследниците на Петьо Еврото и на Мартин-Нотариуса и техните настойници.

 

Интервю на Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР